60- Cemal Şener
Babası, Tunceli Ovacık ilçesi, Birman köyü kökenlidir. Erzincan’a sonradan yerleşmiştir. 1951 yılında Erzincan’ın Merkez Güllücü köyünde doğan Cemal Şener, İlk, Orta ve Lise öğrenimini Erzincan’da tamamladı. Daha sonra, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü’nde “Erzincan’ın Demografik Yapısı” tezi ile lisans, İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi’nde, “Çerkeş Ethem Olayı” tezi ile yüksek lisans yaptı. Alevilik Olayı’nı doktora çalışması olarak sürdürürken, Siyasal Bilimler Fakültesi’ndeki görevinden YÖK nedeni ile 1983’te ayrıldı. Türkiye’nin toplumsal yapısı ile ilgili çalışmalarını sürdürmektedir.
Cemal Şener’in yayınlanmış kitapları şunlardır: Çerkeş Ethem Olayı, Alevilik Olayı, Alevi Törenleri, Alevilik Üstüne Ne Dediler? (Derleme), Atatürk ve Aleviler, Topal Osman Olayı, Yaşayan Alevilik, Alevi Sorunu Üstüne Düşünceler, Şeriat ve Alevilik, Bihatayık, Evladı Kerbelayık, Anadolu’da Alevi-Bektaşi Dergâhları, Şaha Doğru Giden Kervan, Benim Kabem İnsandır, Şamanizm, Aleviler Ne Yapmalı ?, Anadilde İbadet.
Cemal Şener, Dersimlileri kendisi gibi Türk soylu olduğunu, Alevi’liğide bu soyun inancı olduğu Ali ve 12 İmamla ile bağlantısını (yani Şii Şeriatını) savlar.